Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Η αγάπη είναι μια ισχυρή δύναμη είναι ένα συναίσθημα, μια ενέργεια, είναι  «κάτι» που ΝΙΩΘΟΥΜΕ στην καρδιά μας. Πρόκειται για εναν βαθυ δεσμό με ένα άτομο.

Δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας, μειώνει το στρες και κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους.  

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αγάπης . Μπορείτε να «αγαπάτε» τους  φίλους σας , την οικογένειά σας, τους  συντρόφους σας ή και τα ενδιαφέροντά σας με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το κοινό είναι ότι υπάρχει ένα είδος δεσμού  ή προσκόλλησης.

Η αγαπη δεν συμβαινει απο την μια μέρα στην άλλη. Μερικές φορές οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια εξαιρετικά ισχυρή έλξη ο ένας για τον άλλον αλλα αυτό δεν προδικάζει οτι θα οδηγήσει σε αυτην.

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να εξηγηθεί και επιστημονικά η έννοια της αγάπης.

 Ειδικές χημικές ουσίες όπως η ωκυτοκίνη μελετώνται για το ρόλο τους στην παραγωγή ανθρώπινων εμπειριών και συμπεριφορών που σχετίζονται με την αγάπη.  

ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

 Οι ανθρώπινες φερομόνες είναι χημικές ουσίες που στέλνουν υποσυνείδητα σήματα στο αντίθετο φύλο και μπορούν να προκαλέσουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις. Είναι  υπεύθυνες για τη δημιουργία προσκόλλησης, ρομαντικού και σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της αγαπης. 

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φερομονών αλλα σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για εκείνες που συνδέονται με την αγάπη. Τις οποίες μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σε δύο ομάδες:

  1. Φερομόνες που μπορούν να πυροδοτήσουν ή να ενισχύσουν το αίσθημα της «αγάπης»
  2. Φερομόνες που απελευθερώνονται όταν κάποιος βιώνει «αγάπη»

Αν και οι φερομόνες είναι άοσμες. Μόνο η μυρωδιά του σώματος ενός άλλου ατόμου θα μπορούσε να είναι αρκετό για να μας κάνει να ερωτευτούμε. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα ανταποκρίνονται στις χημικές μυρωδιές (φερομόνες) και προκαλούν την συνδεση των ατόμων. Για παράδειγμα η  φυσική μυρωδιά μιας γυναίκας μπορεί να είναι αρκετή για να προσελκύσει έναν σύντροφο. Μια γυναίκα που βρίσκεται σε ωορρηξία είναι πιθανό να προκαλέσει στο ανδρά που βρίσκεται κοντά της αύξηση της τεστοστερόνης.

ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές να αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης. Συμφωνα με την επιστήμη η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από την οπίσθια υπόφυση. Παίζει ρόλο στις κοινωνικούς δεσμούς, την αναπαραγωγή, τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό. Η ωκυτοκίνη απελευθερωνεται στην κυκλοφορία του αίματος και δημιουργεί το αίσθημα της αγάπης. Κυκλοφορεί επίσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και συνδέεται με την ένταση των οργασμών. Ζευγάρια στα πρώτα στάδια της σχέσης  τους έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης και αυτο βοηθάει την  μεταξύ τους σύνδεση.

Η ωκυτοκίνη επηρεάζει θετικά τα συναισθήματα , αυξάνει την εμπιστοσύνη, αναπτύσσει την ενσυναίσθηση των ατόμων ώστε να έχουν καλύτερη επικοινωνια μεταξύ τους

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ

  • ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ – ΠΟΘΟΣ 

Ο πόθος οδηγείται από τις ορμόνες του κάθε φύλου την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα και ελέγχεται από το ενδοκρινικό σύστημα με αυτό το τρόπο τροφοδοτείται το σώμα και αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία.

  • ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΕΛΞΗ 

Σε αυτό το στάδιο το μυαλό δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρα μόνο το συντροφο σας. Πεταλούδες κατακλύζουν το στομάχι σας και ένα μικρό τρέμουλο εμφανίζεται οταν αντικρίζετε το άλλο σας μισό. Για αυτες τις αντιδράσεις την ευθύνη αναλαμβάνουν μια τριάδα νευροδιαβιβαστών: Η ντοπαμίνη, η Νορεπινεφρίνη και η Σεροτονίνη. 

Όταν ελκύεστε από ένα άλλο άτομο, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται και παράγεται ωκυτοκίνη. Αυτό σας κάνει να έχετε μια έξαρση θετικών συναισθημάτων. Αρκεί να σκεφτείτε το αντικείμενο των συναισθημάτων σας για να ενεργοποιήσετε την απελευθέρωση ντοπαμίνης. 

Στη συνέχεια, ο εγκέφαλός σας, παράγει  περισσότερη ντοπαμίνη,η οποία οδηγεί στην έντονη ευχαρίστηση, την ευφορία. 

Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την παραγωγή ωκυτοκίνης και της  ντοπαμίνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας., την αύξηση των θετικών συναισθημάτων, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση.

Πιο γνωστή ως «αδρεναλίνη» η Νορεπινεφρίνη ενισχύει την καρδιά σας να χτυπά . Συνδέεται επίσης με την  ευφορία και αυξάνει τη συναισθηματική εξάρτηση

  • ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΤΟ – Η ΑΓΑΠΗ 

Σε αυτο το στάδιο ξεκινά να σχηματίζεται ένας μακροχρόνιος δεσμός. 

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο αδένα κατά τη γέννηση του παιδιού και ενισχύει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Κυκλοφορεί επίσης και από τα δύο φύλα κατά τη διάρκεια του οργασμού. Προωθώντας το δέσιμο, αυτή η ορμόνη εμβαθύνει τη σύνδεσή σας κάθε φορά που είστε οικείοι.

Από τις πεταλούδες στο στομάχι μέχρι την ευτυχία, αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν γνωρίσετε ένα καινούργιο άνθρωπο και αισθανθείτε ενδιαφέρον για αυτον. Έρευνες έχουν αναδείξει την σημασία της αγάπης τόσο στην αναπτυξη ενος παιδιού οσο και στην υγεία των ενηλικων.