ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Η συνεργασία με έναν Ψυχολόγο δημιουργεί μια θεραπευτική σχέση που σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σας.  Σας βοηθά να βρείτε άλλους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων της ζωής σας.  Αν ψάχνετε ψυχοθεραπευτή ή σκέφτεστε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά κάποια ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό να κάνετε την σωστή επιλογή. Να βρείτε την ψυχοθεραπεία και τον ψυχολόγο που σας ταιριάζει.  

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια στη ψυχοθεραπεία. Για άλλους είναι τα χρήματα, 

ο χρόνος , η αναμονή, η άρνηση του προβλήματος καθώς και η τοποθεσία.  Με τα χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και  οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να επιλέξουν έναν ψυχολόγο στην περιοχή τους, ούτε να συμμετέχουν σε μια άκρως δαπανηρή συνεδρία.  Υπάρχουν ομαδικές συνεδρίες, θεραπευτικά κέντρα , κρατικοί φορείς καθώς και η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία που καλύπτει όλες τις κατηγορίες των θεραπευμένων.  

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση σας, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε να πετύχετε στην ψυχοθεραπεία ή τι υποστήριξη χρειάζεστε. Επιλέξετε αν θέλετε μια διαπροσωπική συνεδρία ή διαδικτυακή.

Αφού καταλάβετε τα παραπάνω, περιορίστε την αναζήτησή σας με βάση αυτά. Το να γνωρίζετε τι θέλετε σας επιτρέπει να αναζητήσετε το ψυχολόγο που χρειάζεστε.  Υπάρχουν πλατφόρμες, ιστότοποι και προφίλ που σας βοηθούν στην επιλογή. Οι  περισσότεροι ψυχολόγοι δηλώνουν ξεκάθαρα σε ποιο τομέα της ψυχολογίας ειδικεύονται , εάν προσφέρουν προσωπικές ή διαδικτυακές συνεδρίες , που βρίσκεται το γραφείο τους και ποσο κοστίζει η συνεδρία τους.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική όταν υπάρχει καλή συνεργασία  μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Καθώς οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται να παραμένουν ουδέτεροι και να μην εκφράζουν προσωπικές απόψεις και πεποιθήσεις, αυτό μπορεί να τους κάνει αυτόματα απόμακρους. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο ψυχολόγος είναι πρώτα άνθρωπος.  Ο τόνος της φωνής του, η συμπεριφορά του, το προφίλ του και οι αντιδράσεις του μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η αυθεντικότητα, η ενσυναίσθηση, η αίσθηση του χιούμορ παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένας ψυχολόγος μπορεί να έχει εξαιρετικές δεξιότητες και η συνεργασία του μαζί σας θα είναι αποτελεσματική. Ο Ψυχολόγος δεν μπορεί να σας πιέσει να μιλήσετε για κάτι που δεν θέλετε ή ισως δεν είστε έτοιμοι ακόμα να μιλήσετε. Η ψυχοθεραπεία προσαρμόζεται στο θεραπευόμενο. Εάν αισθάνεστε ότι ένας ψυχοθεραπευτής μιλάει απευθείας στην καρδιά σας τότε έχετε βρεί το ψυχολόγο που σας ταιριάζει.  

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Αν δεν σας αρέσει ο ψυχοθεραπευτής σας  ή ανησυχείτε ότι μπορεί να σας κρίνει, δεν θα  μοιραστείτε τις εσωτερικές σας  σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Εάν δεν μιλάτε για αυτά τα πράγματα, δεν θα φτάσετε στην ουσία των προβλημάτων σας και ίσως να μην αποκτήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε αλλαγές.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η σχέση ανάμεσα στο ψυχολόγο και τον θεραπευόμενο συχνά αναφέρεται ως θεραπευτική συμμαχία και  παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

Είναι σημαντικό οι θεραπευόμενοι να αισθάνονται ότι υπάρχει καλή επικοινωνία και αμοιβαία διάθεση για συνεργασία. Από κοινού με τον Ψυχολόγο θέτετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους οποίους θέλετε να πετύχετε. Αξιολογείτε μαζί την πορεία της ψυχοθεραπείας  και αν χρειάζεται η ψυχοθεραπεία αναδιαμορφώνεται αναλόγως.  

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

 Παραγοντες που ίσως μπορεί να λάβετε υπόψιν σας είναι το φύλο του Ψυχολόγου. Με ποιον θα αισθανόσασταν άνετα με μια γυναίκα ή εναν άντρα; Σημαντικό είναι επίσης η ηλικία του. Θέλετε να συνεργαστείτε με έναν μεγαλύτερο ψυχολόγο απο εσας ή κάποιον περίπου στη δική σας ηλικία;

Πριν επιλέξετε τον ψυχολόγο σας μπορείτε να αναζητήσετε βασικές πληροφορίες για εκείνον, να μελετήσετε το βιογραφικό του και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους τομείς της εξειδίκευσης του. Αν χρειάζεστε βοήθεια υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που παράσχουν επιπλέον πληροφορίες και βοηθούν στην επιλογή. 

Στην αρχη μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε το Ψυχολόγο που σας ταιριάζει. Να χρειαστεί να επισκεφθείτε αρκετούς ψυχοθεραπευτες πριν ανακαλύψετε αυτόν που σας κερδίζει. 

H  εύρεση του σωστού ψυχολόγου είναι προσωπική υπόθεση. Η ανθρώπινη σύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο της αποτελεσματικής θεραπείας και μπορείτε να δημιουργήσετε αυτή την σύνδεση είτε με το να συναντήσετε τον ψυχοθεραπευτή σας προσωπικά, είτε στο διαδίκτυο.

Ανεξάρτητα από το πόσο καταρτισμένος είναι ο Ψυχολόγος σας , τα δικά σας συναισθήματα , η άνεση και το αίσθημα  εμπιστοσύνης χρειάζεται να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.