ΠΩΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Η εργασία μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ζωή μας. Κατά πλειοψηφία εργαζόμαστε τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν εγκλωβισμένοι στη δουλεία τους ή το περιεχόμενο με το οποίο ασχολούνται δεν αποτελεί ενδιαφέρον για αυτούς. Είναι κρίσιμο να αναζητήσουμε πως η εργασία μας δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στη ζωή μας.

Το να έχεις μια  «κακής ποιότητας» δουλειά – μια  δουλεία δηλαδή που μισείς είναι στην πραγματικότητα χειρότερο για την ψυχική σου υγεία από το να μην έχεις καθόλου εργασία. Η παραμονή σου σε ένα περιβάλλον τοξικό ή γεμάτο πίεση αυξάνει το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Ειδικά όταν αισθάνεστε υποχρεωμένοι να μείνετε στην εργασία κυρίως για βιοποριστικούς λόγους, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε μεγαλύτερο άγχος και εξάντληση.

ΑΓΧΟΣ 

Οι άνθρωποι που μένουν σε δουλειές που τους κάνουν δυστυχισμένους είναι πιθανό να βιώσουν άγχος, θυμό και εξάντληση. Το άγχος που βιώνει το άτομο  κατά την διάρκεια της εργασία του δεν είναι μόνο συναισθηματικό αλλά μπορεί και να σωματοποιηθεί. Όπως για παράδειγμα, η εμφάνιση συμπτωμάτων  υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένος παλμός ή και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το χρόνιο άγχος που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, την παχυσαρκία και το διαβήτη. Ακόμα και να προσπαθήσετε να αφήσετε πίσω σας ότι συνέβη στη δουλειά , η σκέψη και μόνο του τι περάσατε ή τι πρέπει να περάσετε την επόμενη μέρα θα επηρεάσει τη ζωή σας. Προσπαθήστε να τρώτε και να κοιμάστε καλά.

Η ισορροπημένη διατροφή και ο ύπνος ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας και βοηθούν στην συγκέντρωση μας. Μειώστε την κατανάλωση καφέ και γυμναστείτε. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να προσπαθήσετε να βρείτε την πηγή του άγχους σας. Να μελετήσετε τον εαυτό σας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ

Επαγγελματική εξουθένωση είναι η εκτεταμένη συνεχόμενη εξάντληση που νιώθει ο εργαζόμενος μετά από μια απαιτητική εργασία. Το άγχος αυξάνεται λόγω των παράλογων ίσως απαιτήσεων των εργοδοτών, του μεγάλου φόρτου εργασίας που πρέπει να διαχειριστεί το άτομο ή την απειλή και το φόβο απολύσεων. Το αίσθημα της  χρονιάς κόπωσης, ο αυξημένος θυμός, η  έντονη αυτοκριτική και η καχυποψία αποτελούν πρώιμα συμπτώματα αυτό του συνδρόμου.

Αν νιώθετε ότι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε και να αναγνωρίσετε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια σας. Η αντίληψη της κατάστασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι γνωστικοί παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη περίπτωση και πολλές φορές η χρόνια αυτή εξάντληση οδηγεί στην κατάθλιψη. 

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Εάν εργάζεστε πολλές ώρες τότε υπολείπεται πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθείτε με εσάς και με τα πράγματα που αγαπάτε. Αφαιρείτε χρόνο δηλαδή από πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για εσάς και τους ανθρώπους σας. Ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Είναι λοιπόν σημαντικό να οριοθετήσετε  το χρόνο μεταξύ της δουλείας και της προσωπικής σας ζωής. Να βάλετε ένα πρόγραμμα και να παραμείνετε σταθεροί σε αυτό. Να ξεχωρίσετε τις ωρες που δουλεύετε, με τις ελεύθερες ώρες . Όταν ξοδεύετε ώρες, ημέρες και χρόνια στη δουλειά, δεν σας μένει χρόνος για να ασχοληθείτε με πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά στη ζωή σας. Η ευτυχία βρίσκεται σε πράγματα απλά. Η λέξη κλειδί είναι  η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπική ζωής, πολλές φορές φαντάζει δύσκολο αλλά είναι απαραίτητο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 

Ευημερία, ευτυχία, ικανοποίηση αυτά τα συναισθήματα θέλουμε να νιώθουμε στο χώρο εργασία μας. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ευεξίας στη δουλειά τους, είναι σε θέση να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, να είναι αποδοτικοί και δημιουργικοί, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να  δημιουργήσουν σχέσεις με τους συναδέλφους τους, να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος τους και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εργασία τους.

Σημαντικό είναι στην εργασία μας, να αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε και να απολαμβάνουμε τη συνεργασία με τους συναδέλφους μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μέρες με αυξημένο άγχος, αλλά έτσι μαθαίνουμε να το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Η επιτυχία έρχεται μέσα από την αγάπη για αυτό που κάνουμε. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 

Εάν αισθάνεστε εγκλωβισμένοι στην εργασία σας. Αν νιώθετε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια σας, η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το άγχος και να διαχειριστείτε καλύτερα τις καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Θα σας ανοίξει ένα καινούργιο δρόμο για να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας και μέσα από αυτό να βρείτε τα χαρίσματα και τις  ικανότητες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι έχετε. 

Για κάποιους η εργασία είναι ένα αναγκαίο κακό. Για κάποιους άλλους όμως αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Είναι σημαντικό ο καθένας να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα τον κάνουν να νιώσει καλά, να μάθει να οριοθετεί τις καταστάσεις, να διεκδικεί και να πιστεύει στον εαυτό του.