Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, που θεωρείται απαραίτητο για την επιβίωση και την προστασία και προκαλείται συνήθως όταν νιώθουμε πληγωμένοι (προσβεβλημένοι) ψυχικά νιώθουμε θυμό γι’ αυτό που προκάλεσε τον πόνο. Μερικές φορές απλά και μόνο η απειλή του να πληγωθούμε ή να ντροπιαστούμε μπορεί να πυροδοτήσει το συναίσθημα του θυμού. Ο θυμός που έχει θαφτεί ή έχει αναχαιτιστεί ή έχει εκφραστεί λάθος έχει συνέπειες στο σώμα μας, την ψυχή μας και στον κοινωνικό μας εαυτό. Συνήθως, οι θυμωμένοι άνθρωποι αντιδρούν βίαια απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό με συνέπεια πολλές φορές να αυτοκαταστρέφονται. Η διάθεση και η προσωπικότητα έχουν να κάνουν με το ψυχολογικό υπόβαθρο του θυμωμένου ανθρώπου. Τα συναισθήματα που συνοδεύουν ένα θυμωμένο άνθρωπο είναι ενοχές και ντροπή. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά και τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά που κάποιος πληγώνει έναν άλλο άνθρωπο. 

Τα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από τον θυμό είναι πολλά. Πιθανόν αυτός που θυμώνει με την οικογένειά του να έχει μεγαλώσει σε μια θυμωμένη οικογένεια και δεν μπόρεσε να ξεφύγει από αυτήν και χωρίς να το καταλαβαίνει αναπαράγει το πρότυπο της γονεϊκής οικογένειας που μεγάλωσε. Σε επίπεδο κοινωνικό ο θυμωμένος άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα με την δημιουργία φιλικών σχέσεων.  Όλοι έχουμε ανάγκη από φίλους. Οι καυγάδες όμως είναι κύριο γνώρισμα του θυμωμένου. Δεν μπορεί να σταματήσει να καυγαδίζει. Αυτό όμως μπορεί να είναι πολύ κουραστικό και φθοροποιό για την φιλική σχέση.

Άλλοι ταλαιπωρημένοι ψυχικά άνθρωποι για να αποφύγουν την αβεβαιότητα κλείνουν την πόρτα στην αμφιθυμία.Κλείνοντας όμως την πόρτα στην αμφιθυμία δεν οδηγούνται στην ισορροπία αλλά σε περισσότερη δυσθυμία διότι αν αγνοήσουμε το δυνατό συναίσθημα του θυμού μπορεί να δημιουργήσει πολλές συνέπειες εξίσου σοβαρές με κείνες της άγριας και λανθασμένης έκφρασής του.

Το άτομο μπορεί να ανακαλύψει καταλληλότερους τρόπους έκφρασης του θυμού του, να εξασκηθεί στον αυτοέλεγχο του θυμού σε καταστάσεις που συνήθως του προκαλούν θυμό και να οδηγηθεί στην αλλαγή των αντιδράσεων του.