Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Τα συναισθήματα μας  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη καθημερινή μας ζωή και στο τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας . Μερικές φορές φαίνεται ότι μας κυβερνούν. Οι επιλογές που κάνουμε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και  οι αντιλήψεις που έχουμε επηρεάζονται από τα συναισθήματα που βιώνουμε.

Μαζί, θα προσπαθήσουμε να εντοπισουμε τους πιο κοινούς τύπους συναισθημάτων που βιώνουμε και ενίοτε  γίνονται κυρίαρχοι  της ζωής μας. 

ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα που εντοπιζουμε  πιο συχνά στην καθημερινότητα  μας είναι η ευτυχία, η θλίψη, ο φόβος και ο θυμός.

Τα συναισθήματα όμως  αυτά μπορούν να συνδυαστούν και να  δημιουργήσουν καινούργια πιο περίπλοκα όπως  η υπερηφάνεια, η ντροπή, η αμηχανία και ο ενθουσιασμός, που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά.. 

ΕΥΤΥΧΙΑ

Την ευτυχια την αναζητούμε όλοι.  Οι περισσότεροι αναζητούμε τρόπους και προσπαθούμε όλο και περισσότερο να την αποκτήσουμε. Είναι μια ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση που μας δημιουργεί ικανοποίηση και χαρά. Νιώθουμε ολοκληρωμένοι.

Τα πράγματα που πιστεύουμε ότι θα μας δημιουργήσουν ευτυχία τείνουν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα αν η εργασία μας, μας προσφέρει υψηλό μισθό, τότε οι δυνατοτητες μας είναι πολύ περισσότερες. Μπορούμε πιο εύκολα να πάμε ένα ταξίδι που θα μας ευχαριστήσει , να αγοράσουμε κάτι όμορφο για εμας ή τους δικούς μας ανθρώπους που θα μας φέρει χαρά. Πολλές φορές όμως επηρεαζόμαστε και  πιστεύουμε ότι τα υλικά αγαθά οδηγούν στην ευτυχία.  

 Η πραγματικότητα  είναι διαφορετική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  ευτυχία πηγάζει από μέσα μας. Σαφως και ενας παχυλός μισθός, ένα ταξίδι, ένα ζευγάρι υπέροχες γόβες  μας βοηθά στην βελτίωση της ζωής μας και να νιώσουμε όμορφα, αλλά η ευτυχία είμαστε εμείς. Είναι η αγάπη που δίνουμε στον εαυτό μας και στου γύρω μας. Ευτυχία είναι να νιώθεις όμορφα.  Ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ο υγιής άνθρωπος σωματικά και ψυχικά.

ΘΛΙΨΗ

Η θλίψη είναι ένα  συναίσθημα που συνδέεται με  συναισθήματα απογοήτευσης ,απελπισίας, αδιαφορίας και εξασθενημένης διάθεσης.

Η θλίψη είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε κατά καιρούς. Ανθρωποι που βιώνουν  μια παρατεταμένη περίοδο θλιψης μπορεί να οδηγηθούν στην καταθλιψη. Η θλίψη εκφράζεται με το κλάμα, την κοινωνική αποστασιοποίηση και την χαμηλή διάθεση. Αναλόγως με την αίτια, ποικίλει και ο τρόπος με τον οποίο θα την αντιμετωπίσουμε  καθώς ο κάθε άνθρωπος  διαφέρει. 

Η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου  για παράδειγμα συνοδεύεται πάντα με την θλίψη. Έχουμε την τάση όμως να αποφεύγουμε την θλίψη. Με το να αποφεύγουμε όμως ένα βασικό συναίσθημα μας τείνουμε να το κάνουμε όλο και πιο έντονο. Τα συναισθήματα υπάρχουν για να τα ζούμε. 

Αγκάλιασε την θλίψη σου, συζήτησε με τον εαυτό σου, αναζήτησε βοήθεια και  θα βρεις τη δυναμη και τον τρόπο να αναγνωρίσεις τον εαυτο σου και να βγεις πιο δυνατός μέσα από αυτό.  

ΦΟΒΟΣ

Ο φόβος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωη μας. Αποτελεί την συναισθηματική απαντηση μας σε μια απειλή. Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο είδος κινδύνου, νιώθουμε φόβο και όλο μας το σώμα αντιδρά σε αυτό. Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται , οι αναπνοή  μας επιτυγχάνεται, το σώμα μας τρέμει. Και γινόμαστε πιο οξυδερκείς για να αντιμετωπίσουμε το κινδύνο.  

Φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν όλοι τον φόβο με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε κάποιες καταστάσεις ή ακόμα και σε κάποια αντικείμενα. Αυτο που μπορεί να μας προκαλέσει φόβο μπορεί να είναι ακόμα και μια σκέψη ή το γενικευμένο αγχος που ενδεχομένως να νιωθουμε.

Ο φόβος της αποτυχίας για παράδειγμα είναι συχνό φαινόμενο. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί. Φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε ποτέ αυτό που θέλουμε ή ότι και ακομα και να το επιτύχουμε δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι. Οτι δεν θα καταφέρουμε ποτε  να είμαστε ευτυχισμένοι. 

Η επανειλημμένη έκθεση σε ένα αντικείμενο ή σε μια κατάσταση που μας προκαλεί  φόβο μπορεί να οδηγήσει στην εξοικείωση μας  με αυτό  και να μειώσει σημαντικά  τις επιπτώσεις του φόβου μας. Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν  να βρούμε τρόπους να ελέγξουμε το  φόβο μας και να μην μας εξουσιάζει. 

ΘΥΜΟΣ

Ο θυμός χαρακτηρίζεται από συναισθήματα εχθρότητας, απογοήτευσης και ανταγωνισμού έναντι των άλλων. Όπως ο φόβος έτσι και ο θυμός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωη μας. 

Όταν νιώθουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή , μας δημιουργείται το αίσθημα του φόβου και άμεσα εμφανίζεται ο θυμός.

Ο θυμός είναι ένα εντελώς φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά όταν ξεφύγει από τον έλεγχο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μας καθώς μπορεί να εκφραστεί με τρόπους επικίνδυνους ή επιβλαβεις για τους άλλους. Ο ανεξέλεγκτος θυμός οδηγεί σε επιθετικότητα, κακοποίηση και βία, δημιουργεί προβλήματα στην εργασία, στις προσωπικές σχέσεις και στην ποιότητα της ζωη μας γενικά. 

Τα συναισθήματα μας, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε με άλλους. Πίσω από κάθε συναίσθημα κρύβεται μια ιστορία. Είναι η δική σου ιστορία για το πως αυτο δημιουργήθηκε, πως επηρέασε την ζωή σου και τι αντίκτυπο είχε στη συμπεριφορά σου.