Η ανατροφή ενός παιδιού είτε το παιδί είναι βρέφος, είτε μικρό παιδί είτε έφηβος είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, όπου τα παιδιά έχουν πολλά ερεθίσματα και η κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά. Οι γονείς συχνά έρχονται αντιμέτωποι με θέματα οριοθέτησης και συμπεριφοράς των παιδιών τους, με τις φοβίες, τα άγχη, και τα μαθησιακά ή αναπτυξιακά τους προβλήματα.
Η Συμβουλευτική γονέων μαθαίνει στους γονείς επικοινωνιακές δεξιότητες που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα. Η ψυχοθεραπεύτρια με ενσυναίσθηση και αποδοχή προσπαθεί να δώσει πιθανές άλλες ερμηνείες από αυτές που σκέφτονται οι γονείς, δίνοντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης που ταιριάζουν στον καθένα ξεχωριστά. Έτσι με την αλλαγή της στάσης των γονέων αλλάζει και το παιδί και αυτό συμβαίνει διότι τα μέλη της οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλεξαρτώνται. Χρησιμοποιώντας τις επικοινωνιακές δεξιότητες, οι γονείς εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρούν τόσο στις οικογένειές τους όσο και σε όλες τους τις σχέσεις.
Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένες από τις θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται συνήθως στα πλαίσιο της συμβουλευτικής γονέων:
- Γονεϊκός ρόλος- Νέοι γονείς- ανάληψη νέων ρόλων,
- Στάδια ανάπτυξης του παιδιού (νηπιακή, παιδική, εφηβική ηλικία),
- Ενίχυση αυτοεκτίμησης,
- Διαχείριση συναισθημάτων- όρια και ισορροπία στην οικογένεια,
- Ελεύθερος χρόνος- παιχνίδι,
- Σχέσεις μεταξύ αδερφών,
- Σχέση σχολείου – οικογένειας (μελέτη παιδιών,
μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο), - Εξειδικευμένα θέματα (όπως ενδοσχολική βία, επιθετικότητα,
ασφαλές διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μεταξύ άλλων).