Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο όλοι βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Διάφορα γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λυπημένοι ή δυστυχισμένοι, όπως η απώλεια ή η απουσία ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, η απώλεια εργασίας ή εισοδήματος, ένα οικονομικό πρόβλημα, τα προβλήματα στο σπίτι ή το κοινωνικό άγχος.

Όταν νιώθετε θλίψη, είναι σημαντικό να θυμάστε πως είναι ένα συναίσθημα φυσιολόγικό και απαραίτητο. Μέσα από τη θλιψη αποκτάτε μέτρο σύγκρισης για τις ευχάριστες στιγμές και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αναγκες  σας που δεν έχουν καλυφθεί και θα ήταν καλό να μην συνεχίσετε να τις παραμελείτε. Η θλίψη, μέσα από το αίσθημα της οδύνης, έρχεται να σας κινητοποιήσει ώστε να προχωρήσετε σε αλλαγές και σας συνοδεύει για να καταφέρει να σας οδηγήσει στην εξέλιξη σας. 

Η θλίψη συνήθως υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου. Σε περιπτώσεις που δεν υποχωρεί ή το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του, πιθανότατα εκεί να εμφανίζεται ένα σημάδι της κατάθλιψης. Εάν κάποιος αντιληφθεί ότι τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχολόγο.